Szybki przegląd mniej lub bardziej popularnych faktów, mitów i ciekawostek ze świata fit.
Na pierwszy ogień – ODCHUDZANIE!

Chleb pszenny tuczy
Powszechne, bezpodstawne oskarżenie! Produkty pszenne, w szczególności z drobnego przemiału charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Powoduje to szybszy i większy wyrzut insuliny po posiłku. Jesteśmy wtedy senni, uczucie głodu przychodzi znacznie szybciej w porównaniu ze spożyciem pieczywa z grubego przemiału. Dlatego starajmy się wybierać pieczywo razowe, pełnoziarniste, z mąki z pełnego przemiału. Raz na jakiś czas możemy sięgnąć po cieplutkie i chrupiące bułeczki pszenne, ale pamiętajmy o dodatku różnych warzyw, produktu białkowego oraz tłuszczu. Niski indeks glikemiczny dodatków, obniży ładunek glikemiczny całego posiłku, dzięki czemu będziemy mieć energię długo po posiłku.
Herbatka na odchudzanie
Picie samej herbaty odchudzi nas szybko, jeśli nie jedlibyśmy nic poza nią 🙂 Utrzymując ujemny bilans energetyczny i pijąc zieloną herbatę, efekt redukcji będzie długotrwały. Pijąc regularnie różnego rodzaju napary, możemy odczuć wpływ składników na Nasze zdrowie np.:
- herbata zielona – właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne,
- herbata biała – właściwości antyoksydacyjne, opóźnia starzenie się skóry,
- herbata czerwona – właściwości obniżające poziom cukru we krwi,
- napar z pokrzywy – właściwości hamujące wypadanie włosów, obniżające ciśnienie tętnicze, stężenie cholesterolu i mocznika,
- napar z morwy białej – właściwości wspomagające leczenie chorób: cukrzycy typu II, otyłości, nadciśnienia tętniczego
Dla herbaty jestem na TAK, ale dodatku, a nie magicznego środka odchudzającego.

Dieta śródziemnomorska
Jest jedną z najlepszych diet odchudzających ( i nie tylko) – bogata w warzywa i owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, ryby i tłuszcze roślinne. Dzięki dużej zawartości błonnika, substancji antyoksydacyjnych, sporej ilości witamin i składników mineralnych jesteśmy prawidłowo odżywieni. Jemy regularne posiłki i nie mamy ochoty na słodkie i słone przekąski. Dzięki temu łatwo utrzymamy ujemny bilans kaloryczny, a dieta przekształci się w nasz sposób żywienia na następne lata. Zmniejsza się również ryzyko wystąpienia wielu chorób: cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy.
Picie wody wspomaga odchudzanie
Picie odpowiedniej ilości wody, powoduje m.in. sprawniejszą pracę wątroby i nerek, wtedy następuje szybsze „oczyszczanie organizmu”, czyli przyspieszenie usuwania produktów przemiany materii. Nasze komórki są nawodnione, przepływ wody przez tkanki usprawniony, przez co redukuje się cellulit. Dzięki regularnemu piciu wody, zmniejsza się również uczucie głodu.

„Fletcherism”
W XIX wieku popularna stała się dieta zwana „Fletcherism”. Horacy Fletcher promował przeżuwanie jedzenia co najmniej 32 razy lub do momentu, gdy zostało ono zamienione w płyn.
Ach ten tłuszcz…
Komórka tłuszczowa żyje przez około 7 lat. Kiedy komórka tłuszczowa umiera, rośnie nowa, aby ją zastąpić. Jeśli komórki tłuszczowe są usuwane przez liposukcję, organizm kompensuje to poprzez wzrost nowych komórek tłuszczowych w innych częściach ciała.
Bibliografia
Kania M., Baraniak J., Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze), Postępy Fitoterapii, 2011, 11, 34-40.
Plust D. i współ., Jakość wybranych herbat białych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3, 76, 90 – 97.
Kasprowicz B., Pokrzywa – właściwości lecznicze i kulinarne wykorzystanie, Fitoterapia, 16-18.
Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze,
Mizgier M., Jeszka J., Jarząbek-Bielecka G., ROLA DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ W ZAPOBIEGANIU NADWADZE I OTYŁOŚCI, NIEKTÓRYM CHOROBOM DIETOZALEŻNYM ORAZ JEJ WPŁYW NA DŁUGOŚĆ ŻYCIA, Nowiny Lekarskie 2010, 79, 6, 451–454.
Zostaw Komentarz