
Szybki przegląd mniej lub bardziej popularnych faktów, mitów i ciekawostek ze świata fit.
Dzisiaj kolej na owoce na diecie!

„Nie wolno jeść owoców na diecie redukcyjnej”
Owoce, jak każdy produkt spożywczy, posiadają kalorie, średnio od 30 do 70 kcal na 100g owocu. Pamiętajmy, jeśli zjemy owoc, a nasz całodzienny bilans energetyczny przez to wyjdzie na plus, to tak, możemy przytyć.
„Nie wolno jeść owoców po 18, bo przez to szybciej tyjemy”
Do dzisiaj nie potwierdzono takiej tezy badaniami naukowymi. W przypadku osób zdrowych nie odnotowuje się pogorszenia trawienia, spowolnienia metabolizmu, ani magicznego odłożenia się kilku kilogramów po zjedzeniu jabłka po 2100.

Owoce są bogate w substancje odżywcze
Zawierają błonnik, witaminy A, C, z grupy B, poza tym potas, polifenole i cukry proste (fruktozę, glukozę i sorbitol).
Zbyt duża ilość owoców w diecie powoduje wzdęcia brzucha i gazy
Ze względu na zawartość cukrów prostych, przy niskiej aktywności fizycznej, dochodzi do fermentowania tych substancji w jelitach.

Pestki owoców są bogate w wiele witamin i substancji mineralnych, jednak pestki ŚLIWEK, MORELI i TARNINY nie powinniśmy spożywać ze względu na zawartość amigdaliny – substancji trującej, rozpadającej się w cyjanowodór!
Nie należy łączyć grejpfruta i jego soku z lekami, czy alkoholem! Wchodzi on w interakcje z danymi substancjami mogąc przedłużyć czas i wzmocnić ich działanie, dając negatywny skutek, zagrażający życiu lub zdrowiu!
Zostaw Komentarz