
Właśnie zakończyliśmy długi czas obfitujący w jedzeniowe okoliczności – Boże Narodzenie, Sylwester, Karnawał, Walentynki, Wielkanoc. Na Facebooku i YouTubie przedstawiałam Wam moje propozycje na trochę lżejsze wersje moich ulubionych słodkich dań – nie jestem zwolenniczką odtłuszczania i „odsładzania” wszystkiego, jednak przy takim zamiłowaniu do słodkiego jak u mnie, trzeba czasem modyfikować przepisy, by zjeść te przysłowiowe ciastka i nie martwić się skąd wezmę kasę na nowe, szersze spodnie, skoro wszystko już wydałam na ciastka.
Częścią mojej pracy jako dietetyczki jest gotowanie i jednocześnie kombinowanie zdrowszych i mniej kalorycznych opcji dań dla moich podopiecznych. Ale też wychodzi mój wewnętrzny „leniuszek” i kombinuję jeszcze bardziej – jak przygotować potrawę w jak najprostszy/najszybszy/najefektywniejszy/najsmaczniejszy sposób? (Nie, to nie jest opcja zaznacz jedno – dla mnie ważne są wszystkie te cechy).

Zrobiłam mini-zbiór moich ulubionych słodkości – w każdym przypadku opisuję listę składników, wykonanie krok po kroku oraz (nie byłabym sobą bez tego dodatku) – rozkład makroskładników i kaloryczność – informacje bardzo ważne dla osób które są w trakcie odchudzania, przybierania na wadze czy po prostu chcą mieć swoją dietę pod kontrolą.
Fit-Muffinki pełne afrodyzjaków – bezglutenowe, bez mąki i cukru
Składniki do przygotowania muffinek:
Marchewkowo-cynamonowe:
- jajka 2 sztuki
- banan 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- miód 30 g
- cynamon 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Bananowo-ananasowe:
- jajka 2 sztuki
- banan 1 sztuka
- ananas 160 g
- miód 30 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Budernik – szybki, wysokobiałkowy deser, bez glutenu, bez pieczenia
Składniki do przygotowania standardowego budernika
Masa budyniowa:
- Kasza jaglana – 100 g
- Mleko – 2 szklanki
- Miód – 40 g
Masa serowa:
- Ser twarogowy chudy – 200 g
- Skyr – 200 g
- Miód – 40 g
Dodatki:
- Masło orzechowe – 80 g
- Powidła śliwkowe – 80 g
WegeBudernik – szybki deser, bez glutenu i mleka, bez pieczenia
Składniki do przygotowania budernika w wersji wegańskiej
Masa budyniowa:
- Kasza jaglana – 100 g
- Napój migdałowy – 2 szklanki
- Miód – 10 g
Masa serowa:
- Orzechy nerkowca – 100 g (moczyć całą noc)
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 10 g
- Miód – 40 g
- Sok z cytryny – 2 łyżki
Dodatki:
- Powidła śliwkowe – 80 g
Na koniec – bez wątpienia – moje ulubione przepisy. Dobrze, że małokaloryczne, bo wyglądałabym dosłownie jak pączurek.
Pączki Twarogowe – wysokobiałkowe i niskotłuszczowe
Składniki do przygotowania pączurków:
- Mąka pszenna typ 550 – 1 szklanka
- Jajko – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cynamon – szczypta
- Miód – 50 g
- Ser twarogowy chudy – 250 g
- Konfitura – 20 g
Sernik z kisielem jabłkowym – niskotłuszczowy, bez pieczenia i cukru
Składniki na 14 porcji:
Herbatniki 42 mniejsze sztuki (około 180g)
Masa serowa:
- ser twarogowy chudy 500g
- masło 50g
- erytrytol 70g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- jajka 2 sztuki
Kisiel jabłkowy:
- jabłka 500g
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- erytrytol 50g
- sok z cytryny 1/2 sztuki
- cynamon 1 łyżka
A wy czy próbowaliście już któregoś z moich słodkich propozycji, a może macie własne wersje ulubionych deserów? Podzielcie się w komentarzach!
5 Odpowiedzi
Marcin
Pączki i muffinki są najlepsze!
admin
No i smacznego! 🙂
Olga
Pączki twarogowe? Biorę!
Katarzyna
Nie wyobrażam sobie pączków bez polewy 😉 co można wykorzystać jako mało kaloryczna polewa, byleby była słodka?
admin
Opcje polewy do pączków:
1) Ksylitol 2 łyżki (zmielony np. w młynku do kawy) + odrobinę wody wymieszać do uzyskania konsystencji lukru
2) Ksylitol 2 łyżki (zmielony np. w młynku do kawy) + 1/2 białka jaja kurzego M zmiksować na pełnych obrotach do uzyskania konsystencji lukru (około 2 minuty)
Jeśli chcemy możemy dodać sok z cytryny.