Słodko, słodko, słodziej… bez cukru?

with 5 komentarzy
post slodkie

Właśnie zakończyliśmy długi czas obfitujący w jedzeniowe okoliczności – Boże Narodzenie, Sylwester, Karnawał, Walentynki, Wielkanoc. Na Facebooku i YouTubie przedstawiałam Wam moje propozycje na trochę lżejsze wersje moich ulubionych słodkich dań – nie jestem zwolenniczką odtłuszczania i „odsładzania” wszystkiego, jednak przy takim zamiłowaniu do słodkiego jak u mnie, trzeba czasem modyfikować przepisy, by zjeść te przysłowiowe ciastka i nie martwić się skąd wezmę kasę na nowe, szersze spodnie, skoro wszystko już wydałam na ciastka.

Częścią mojej pracy jako dietetyczki jest gotowanie i jednocześnie kombinowanie zdrowszych i mniej kalorycznych opcji dań dla moich podopiecznych. Ale też wychodzi mój wewnętrzny „leniuszek” i kombinuję jeszcze bardziej – jak przygotować potrawę w jak najprostszy/najszybszy/najefektywniejszy/najsmaczniejszy sposób? (Nie, to nie jest opcja zaznacz jedno – dla mnie ważne są wszystkie te cechy).

post slodkie foto

Zrobiłam mini-zbiór moich ulubionych słodkości – w każdym  przypadku opisuję listę składników, wykonanie krok po kroku oraz (nie byłabym sobą bez tego dodatku) – rozkład makroskładników i kaloryczność – informacje bardzo ważne dla osób które są w trakcie odchudzania, przybierania na wadze czy po prostu chcą mieć swoją dietę pod kontrolą.

Fit-Muffinki pełne afrodyzjaków – bezglutenowe, bez mąki i cukru

Składniki do przygotowania muffinek:

Marchewkowo-cynamonowe:

  • jajka 2 sztuki
  • banan 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • miód 30 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Bananowo-ananasowe:

  • jajka 2 sztuki
  • banan 1 sztuka
  • ananas 160 g
  • miód 30 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Budernik – szybki, wysokobiałkowy deser, bez glutenu, bez pieczenia

Składniki do przygotowania standardowego budernika

Masa budyniowa:

  • Kasza jaglana – 100 g
  • Mleko – 2 szklanki
  • Miód – 40 g

Masa serowa:

  • Ser twarogowy chudy – 200 g
  • Skyr – 200 g
  • Miód – 40 g

Dodatki:

  • Masło orzechowe – 80 g
  • Powidła śliwkowe – 80 g

WegeBudernik – szybki deser, bez glutenu i mleka, bez pieczenia

Składniki do przygotowania budernika w wersji wegańskiej

Masa budyniowa:

  • Kasza jaglana – 100 g
  • Napój migdałowy – 2 szklanki
  • Miód – 10 g

Masa serowa:

  • Orzechy nerkowca – 100 g      (moczyć całą noc)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 10 g
  • Miód – 40 g
  • Sok z cytryny – 2 łyżki

Dodatki:

  • Powidła śliwkowe – 80 g

Na koniec – bez wątpienia – moje ulubione przepisy. Dobrze, że małokaloryczne, bo wyglądałabym dosłownie jak pączurek.

Pączki Twarogowe – wysokobiałkowe i niskotłuszczowe

Składniki do przygotowania pączurków:

  • Mąka pszenna typ 550 – 1 szklanka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon – szczypta
  • Miód – 50 g
  • Ser twarogowy chudy – 250 g
  • Konfitura – 20 g

Sernik z kisielem jabłkowym – niskotłuszczowy, bez pieczenia i cukru

Składniki na 14 porcji:

Herbatniki 42 mniejsze sztuki (około 180g)

Masa serowa:

  • ser twarogowy chudy 500g
  • masło 50g
  • erytrytol 70g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • jajka 2 sztuki

Kisiel jabłkowy:

  • jabłka 500g
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • erytrytol 50g
  • sok z cytryny 1/2 sztuki
  • cynamon 1 łyżka

A wy czy próbowaliście już któregoś z moich słodkich propozycji, a może macie własne wersje ulubionych deserów? Podzielcie się w komentarzach!

5 Odpowiedzi

  1. Marcin
    | Odpowiedz

    Pączki i muffinki są najlepsze!

  2. Olga
    | Odpowiedz

    Pączki twarogowe? Biorę!

  3. Katarzyna
    | Odpowiedz

    Nie wyobrażam sobie pączków bez polewy 😉 co można wykorzystać jako mało kaloryczna polewa, byleby była słodka?

    • admin
      | Odpowiedz

      Opcje polewy do pączków:
      1) Ksylitol 2 łyżki (zmielony np. w młynku do kawy) + odrobinę wody wymieszać do uzyskania konsystencji lukru
      2) Ksylitol 2 łyżki (zmielony np. w młynku do kawy) + 1/2 białka jaja kurzego M zmiksować na pełnych obrotach do uzyskania konsystencji lukru (około 2 minuty)
      Jeśli chcemy możemy dodać sok z cytryny.

Zostaw Komentarz